علائم خرابی کوئل
کوئلها یکی از اجزای اساسی سیستم اشتعال خودروها هستند که نقش بسیار حیاتی در انتقال و تبدیل انرژی الکتریکی به انرژی حرارتی دارند. اگر کوئلها به درستی عمل نکنند یا دچار خرابی شوند، عملکرد موتور خودرو به شدت تحت تأثیر قرار میگیرد و مشکلات جدی در عملکرد خودرو به وجود میآید. از این رو، شناخت علائم و نشانههای خرابی کوئلها امری بسیار اهمیتدار است که به دیاگنوز صحیح و به موقع این مشکلات کمک میکند. در این مقاله، به بررسی علائم خرابی کوئل ها و راهکارهای تشخیصی آنها پرداخته میشود تا کاربران بتوانند در صورت بروز مشکلات، به سرعت واکنش نشان دهند و تعمیرات لازم را انجام دهند.
مهم ترین علائم خرابی کویل
در ادامه، نشانههای خرابی کوئل احتراق را بررسی خواهیم کرد تا در صورتی که شما فکر میکنید کوئل ماشین شما ممکن است خراب شده باشد، این نشانهها به شما کمک کنند.
1. صدای آزاردهنده
صدای بلند و آزاردهنده مشخصهای است که ممکن است خرابی کوئل را نشان دهد. زمانی که یک کوئل احتراق مشکل دارد، نمیتواند ولتاژ کافی را برای شمعها تولید کند، که موجب احتراق ناقص و باقی ماندن سوخت بیاستفاده میشود که به صورت انفجار از اگزوز خارج میشود. این ممکن است باعث شنیدن صدای بلندی شود و در بلندمدت، به خودرو آسیب جدی بزند.
لازم به ذکر است که شنیدن صدای انفجار تنها علامت خرابی کوئل نیست؛ به علاوه، اگر شمعها به درستی عمل نکنند یا مخلوط سوخت و هوا غنی نباشد، ممکن است انفجار در مسیر اگزوز رخ دهد. علائم واضح این موضوع عبارتاند از:
- خروج دود سیاه از اگزوز
- بوی تند و قوی بنزین ناشی از احتراق ناقص
- بوی آتش سوزی ناشی از انفجارهای تصادفی
اگر هر یک از این نشانهها را در خودروی خود مشاهده کردید، بهتر است بلافاصله به تعمیرکار مراجعه کنید. این مشکل در ابتدا به راحتی قابل حل است، اما در صورت نادیده گرفتن، ممکن است به آسیب جدی به خودرو منجر شود و هزینههای بالایی را برای تعمیر بعدی به همراه داشته باشد.
در ادامه بخوانید: علائم خرابی بلبرینگ گیربکس
2. موتور به درستی کار نمیکند
موتور متوقف شده یا به درستی عمل نمیکند، زمانیکه یکی از سیلندرها به درستی آتش نگیرد یا به طور کامل محترق نشود. این مشکل ممکن است با صدایی غیرطبیعی مانند تقتق، حرکات ناگهانی، یا لرزشهایی در هنگامیکه ماشین روشن است اما حرکت نمیکند (به اصطلاح، درجا کار میکند مثل ایستادن در پشت چراغ قرمز) همراه میشود. این مشکلات معمولاً زمانی ظاهر میشوند که کوئل خراب باشد؛ البته، خرابی شمع یا مشکلات در سیستم سوخترسانی نیز ممکن است این موارد را ایجاد کنند.
این مشکلات ممکن است در هر زمانی رخ دهند، اما در شرایطی که موتور تحت فشار بیشتری قرار دارد، مانند زمان شتابدهی، احتمال وقوع این مشکلات بیشتر است.
3. افزایش میزان مصرف سوخت
وقتی مدتی از خرید ماشین میگذرد و متوسط مصرف سوخت دستتان میآید، اگر متوجه شدید که با میزان سوخت پیشین کمترین مسافت را طی کردهاید، احتمالاً کوئل احتراق دچار آسیب شده است. وقتی که شمعها نتوانند نیروی لازم برای ایجاد جرقه بدست آورند، سیستم با تزریق بیشتر سوخت سعی میکند این مشکل را جبران کند.
علت دیگری که ممکن است منجر به زودتر تمام شدن سوخت نسبت به متوسط عادی شود، وجود سنسور اکسیژن معیوب یا انژکتورهایی ممکن است باشد که برای تشخیص دقیق باید سیستم داخلی ماشین به دقت بررسی شود.
4. موتور به سختی روشن میشود
وقتی موتور خودرو دچار مشکلی میشود و استارت زدن آن سختی دارد، احتمالاً دلیل آن کوئل احتراق است. اگر سیستم احتراق صرفاً به یک کوئل متکی باشد، حتی با یک مشکل کوچک در کوئل، ماشین نمیتواند با یک استارت روشن شود. این مشکل ممکن است در هر خودرویی که دارای چند کوئل باشد، به وجود بیاید. زمانی که بیش از یک شمع نتواند نیروی لازم برای ایجاد جرقه را دریافت کند، خودرو به هیچ وجه روشن نمیشود.
اگر هنگام استارت زدن صدایی میشنوید، احتمالاً کوئل هنوز کار میکند، اما نمیتواند نیروی لازم برای ایجاد جرقه را به شمع منتقل کند، بنابراین ماشین روشن نمیشود.
5. نشت روغن
هرگاه یک کوئل احتراق دچار آسیب شود و درحین عملکرد به طور غیرعادی گرم شود، محفظهی روغنی که کوئل در آن قرار دارد به علت افزایش دما ترک میخورد و منجر به نشت روغن میشود. از طرفی، اگر شمعها به دلیل فرسایش بیشتر شکاف شوند، کوئل ممکن است برای ایجاد جرقهزدن به انرژی با ولتاژ بالاتری نیاز داشته باشد. این افزایش ولتاژ، موجب گرم شدن بیشتر کوئل میشود که در نهایت منجر به نشت روغن میگردد.
انواع کویل احتراق
تنوع در کوئلهای احتراق به شرح زیر است:
- کوئل مرسوم:
- این نوع از سیستمها از اوایل دهه ۱۹۰۰ استفاده میشدند.
- در این نوع، یک کوئل احتراق و یک سیستم توزیعکننده با هم ترکیب میشوند.
- باتری نیرو را به کوئل احتراق میفرستد و نیرو وارد سیم پیچ اولیه میشود.
- اتصال به صورت ناگهانی توسط سیستم توزیعکننده قطع میشود و ولتاژ بالاتر به سیم پیچ ثانویه ارسال میشود.
- کوئل الکترونیکی:
- این نوع کوئل از اوایل دهه ۱۹۷۰ به بعد معمول شد.
- در این مکانیزم، سیستم الکترونیکی برای ارسال سیگنال و شروع احتراق وجود دارد.
- کوئل توزیعکننده:
- در این سیستم، برای هر دو سیلندر از یک کوئل احتراق استفاده میشود.
- کوئلهای احتراق میتوانند در یک یا دو محفظه قرار بگیرند و برای تغییر سرعت از یک دستگاه مغناطیسی استفاده میکنند.
- کوئل برقی:
- در این سیستم، هر شمع دارای یک کوئل مخصوص به خود است.
تست کویل احتراق
برای تست کوئل احتراق خودرو، میتوانید مراحل زیر را انجام دهید:
- ابتدا ماشین را خاموش کرده و درب کاپوت را باز کنید. سپس باید کوئل احتراق را در موتور پیدا کنید. در هر خودروی ممکن است کوئل احتراق در جای متفاوتی باشد، بنابراین بهتر است از راهنمایی اینترنت استفاده کنید تا آن را پیدا کنید.
- یکی از سیمها را از قسمت برق شمع جدا کنید، بهتر است از سوکت مناسب استفاده کنید.
- سیم جدا شده را با دقت به قسمتی که از آن جدا کردهاید متصل کنید.
- سیم متصل شده را به هر فلزی که در اطراف ماشین دارید متصل کنید.
- از کسی که در ماشین نشسته است، بخواهید که استارت بزند.
در ادامه بخوانید: علائم خرابی پمپ ترمز
نگهداری درست از کویل
برای حفظ و نگهداری مناسب از کوئل احتراق، باید به تمام جزئیات داخلی آن توجه کنید. با مراقبت و تمیزی منظم از شمعهای خودرو، میتوانید خرابی کوئل را کاهش دهید. به طور دورهای، شمعها را بررسی کرده و در صورت فرسایش، آنها را تعویض کنید تا از خرابیهای بزرگ جلوگیری کنید. همچنین، قسمت کوئل و سیمهای پیچدار را با دقت بررسی کنید تا از وجود نشت روغن یا خرابی در سیمها اطمینان حاصل کنید.
همانطور که ذکر شد، یک کوئل احتراق خراب ممکن است باعث ایجاد احتراقات تصادفی در موتور و سیستم اگزوز، خاموشی ناگهانی خودرو در حین حرکت، روشن شدن چراغ موتور، افزایش مصرف سوخت و نشت روغن شود. با این حال، اگر از خودروی خود بهطور صحیح مراقبت کنید و بررسیهای لازم را قبل از وقوع خرابی انجام دهید، ممکن است هرگز با مشکلات کوئل مواجه نشوید.
کارکرد کویل احتراق
سیستم احتراق در خودروها از ترکیبی از قطعاتی مانند آلترناتور، شمع، کوئل احتراق، توزیع کننده و قطعات دیگر تشکیل شده است. اما کوئل احتراق به عنوان قطعه اصلی و حیاتی این سیستم، نقش بسیار مهمی را ایفا میکند. وظیفه اصلی این قطعه تبدیل ولتاژ کم فشار باتری به ولتاژ فشار بالا برای ایجاد جرقه در شمعهاست.
کوئل احتراق دارای دو سیم پیچ است که دور هسته آهنی پیچیده شدهاند و معمولاً درون یک محفظه حاوی روغن قرار میگیرند که علاوه بر عمل خنک کننده، به عنوان عایق الکتریکی عمل میکند. سیم پیچ اولیه برای انتقال ولتاژ کمتر طراحی شده است، در حالی که سیم پیچ ثانویه برای انتقال ولتاژ با فشار بالاتر مورد استفاده قرار میگیرد.
هنگامی که ولتاژ ورودی 12 ولت به کوئل احتراق میرسد، ابتدا از سیم پیچ اولیه عبور میکند و یک میدان الکترومغناطیسی ایجاد میشود. سپس ولتاژ به صورت ناگهانی قطع میشود که باعث ایجاد ولتاژ بالاتر در سیم پیچ ثانویه میشود. این ولتاژ بالاتر سپس به شمعها یا توزیعکننده ارسال میشود، به دلیل پیکربندی کوئل و نیازهای سیستم احتراق.
بنابراین، کوئل احتراق در واقع به عنوان یک ترانسفورمر کوچک و جمع و جور عمل میکند و نقش بسیار حیاتی در ایجاد جرقه و احتراق مخلوط سوخت و هوا در موتور دارد.
اگر باتوجه به نکاتی که در این مطلب بیان شد، متوجه خرابی “کوئل خودرو” خودروی خود شدید، می توانید این قطعه را برای خودروهای هیوندای، کیا، سوزوکی و هایما با قیمت مناسب و کیفیتی بسیار بالا از فروشگاه سام پارت یدک، تهیه کنید. لیست زیر برخی از محصولات این حوزه هستند که با کلیک روی آن ها، می توانید اطلاعات بیشتری درباره شان به دست آورید:
جمع بندی
از این مقاله، علائم و نشانههای خرابی کوئل احتراق در خودروها را بررسی کردیم. این علائم شامل صدای بلند و آزار دهنده در قسمت اگزوز، موتور سخت استارت میخورد، مصرف سوخت زیاد، خاموشی ناگهانی خودرو در حین حرکت و روشن شدن چراغ موتور میشود. علاوه بر این، مقاله به روشهای تشخیص خرابی کوئل احتراق و راهکارهای نگهداری صحیح از آن پرداخت. با اعمال این راهکارها و مراقبتهای لازم، میتوان از وقوع مشکلات جدی و هزینههای ناخواسته جلوگیری کرد.
سوالات متداول
چه علائمی نشان میدهند که کوئل احتراق خودرو خراب شده است؟
علائمی مانند صدای بلند و آزار دهنده در قسمت اگزوز، موتور سخت استارت میخورد، مصرف سوخت زیاد، خاموشی ناگهانی خودرو در حین حرکت و روشن شدن چراغ موتور نشاندهنده خرابی کوئل احتراق میباشند.
چگونه میتوان کوئل احتراق خودرو را تست کرد؟
برای تست کردن کوئل احتراق، میتوانید از مراحلی مانند جدا کردن سیم اتصالی شمع، اتصال یک سیم به فلزی در اطراف خودرو و استارت زدن ماشین با استفاده از رله یا فیوز پمپ سوخت استفاده کنید و سپس مشاهده کنید که آیا جرقهای آبی در بخش سیمی که به شمع متصل شده است مشاهده میشود یا خیر.
چگونه میتوان از خرابی کوئل احتراق جلوگیری کرد؟
برای جلوگیری از خرابی کوئل احتراق، میتوانید به روشهای نگهداری صحیح از آن توجه کنید، از جمله بررسی دورهای شمعها برای تعویض در صورت لزوم، بررسی کوئل و سیم پیچها برای اطمینان از عدم وجود نشت روغن یا خرابی سیم پیچ داخلی، و نگهداری منظم و مراقبت از خودرو.
سلام وقتتون خبیر باشه
میخواستم بدونم که مقاومت اهمی سیم پیچ اولیه و ثانویه کوئل کروز ۲۰۶ تیپ ۲ tu3 سوکت کج چند اهم باید باشه؟ممنون میشم منو تو این سوال راهنمایی کنید سپاس.
سلام
این خرابی کویل رو میتونیم با اهمتر هم تشخیص بدیم؟؟؟