علائم خرابی سوزن انژکتور

علائم خرابی سوزن انژکتور

علائم خرابی سوزن انژکتور

علائم خرابی سوزن انژکتور در سیستم سوخت‌رسانی خودرو باید مورد توجه قرار بگیرند و می‌توانند عملکرد موتور را به شدت تحت تأثیر قرار دهند. در این مقاله، به بررسی نشانه‌ها و علائمی که نقص در عملکرد سوزن انژکتور را نشان می‌دهند، پرداخته خواهد شد. علاوه بر اینکه در دسته لوازم یدکی هایما و لوازم یدکی سوزوکی و سایر برندها و خودروها وجود دارد همچنین از افزایش مصرف سوخت تا اختلال در کارکرد موتور، این علائم می‌توانند به راحتی تشخیص داده شوند. پس از معرفی این علائم، به تحلیل دلایل مختلف خرابی سوزن انژکتور و راهکارهای اصلاحی پرداخته خواهد شد. توجه به این نکات می‌تواند به رانندگان کمک کند تا به بهترین نحو از خودروی خود استفاده کنند و هزینه‌های ناشی از خرابی سوزن انژکتور را کاهش دهند.

نشانه های خرابی سوزن انژکتور

همواره لازم است به اهمیت عملکرد صحیح سوزن انژکتور در سیستم سوخت‌رسانی موتور توجه ویژه داشته باشیم. این قطعه، همانند دیگر اجزای خودرو، دارای طول عمری مشخص است و نیاز به سرویس یا تعویض پس از گذشت مدت زمان مشخصی دارد، که این مدت زمان به نوع و مدل خودرو بستگی دارد.

گاهی اوقات خودروهای انژکتوری با علائم خرابی سوزن انژکتور که در زیر آورده شده‌اند، مواجه می‌شوند. این علائم می‌توانند به عنوان نشانه‌های کثیفی سوزن انژکتور در نظر گرفته شوند:

  • افت قدرت موتور: این علامت بر اهمیت صحیح بودن سوزن انژکتور در حفظ قدرت پیشرانه و عملکرد بهینه موتور اشاره دارد. در صورت کاهش قدرت پیشرانه، سوخت کافی به موتور نمی‌رسد و احتراق به تاخیر می‌افتد.
  • دشواری یا عدم روشن شدن خودرو
  • کاهش شتاب: افت قدرت موتور تأثیر مستقیم بر شتاب خودرو دارد.
  • ریپ زدن ماشین: احتراق با تاخیر منجر به ریپ زدن موتور و عملکرد نامناسب می‌شود.
  • خروج دود سیاه از اگزوز
  • روشن شدن چراغ چک
  • افزایش میزان آلایندگی: انتشار آلایندگی بیش از حد ناشی از احتراق ناقص به دلیل خرابی سوزن انژکتور.
  • خاموش شدن موتور در حین کارکرد
  • افزایش مصرف سوخت: احتراق ناقص منجر به افزایش مصرف سوخت به دلیل نیاز بیشتر به گاز دادن می‌شود.

نشانه‌های خرابی سوزن انژکتور

دلایل خرابی سوزن انژکتور

در نگاهی نزدیک به علائم خرابی سوزن انژکتور پراید و سایر خودروها، مسأله اصلی که پیش می‌آید این است که چرا سوزن انژکتور خراب می‌شود و چه عواملی باعث پاشش زیاد سوزن انژکتور می‌شوند؟ در زیر به بررسی علل خرابی سوزن انژکتور، به ویژه در مدل‌های تپل پژو 405 و خودروهای دیگر پرداخته‌ایم:

  • کیفیت پایین سوخت: کیفیت سوخت تأثیر زیادی بر کارکرد خودرو و اجزای آن دارد، به ویژه سوزن انژکتور که به‌طور مستقیم با سوخت در ارتباط است. علت اصلی خرابی سوزن انژکتور ممکن است وجود ذرات ناخالص و مواد زائد در سوخت باشد.
  • نقص واحد کنترل موتور (ECU): ECU یکی از اجزای مسئول برای کنترل سوزن انژکتورها است. اگر این واحد دچار مشکل شود و نتواند دستورات لازم را به انژکتورها ارسال کند، خرابی سوزن انژکتور رخ می‌دهد. نشانه‌ای از این مشکل ممکن است روشن شدن چراغ چک باشد.
  • آسیب فیزیکی به سوزن: سوزن انژکتور ممکن است ترک یا نشتی داشته باشد که موجب خرابی عملکرد آن می‌شود. حتی یک نقص کوچک در این اجزا می‌تواند تأثیر زیادی بر عملکرد سوزن داشته باشد.
  • خرابی شیر برقی کنیستر: عملکرد این قطعه در بالا کشیدن انژکتور سوخت موثر است. در صورت وجود مشکل در اتصال این شیر برقی، انژکتور از کار خواهد افتاد.

در ادامه بخوانید: علائم خرابی سنسور دریچه گاز خودرو

سوزن انژکتور چیست؟

پس از بررسی علائم خرابی سوزن انژکتور، اکنون به تعریف سوزن انژکتور می پردازیم که در سیستم‌های سوخت‌رسانی خودرو نقش بسیار حیاتی دارد. سیستم‌های انژکتوری و کاربراتوری دو دسته اصلی از سیستم‌های سوخت‌رسانی محسوب می‌شوند. با پیشرفت تکنولوژی در حوزه خودروسازی، استفاده از سیستم‌های انژکتوری به‌منظور بهینه‌سازی مصرف سوخت و مدیریت بهتر عملکرد موتور رواج یافته است. این سیستم شامل اجزای متعددی نظیر سوزن انژکتور، سنسور دریچه گاز، سنسور دمای هوا، سنسور فشار هوا، سنسور دور موتور، سنسور ضربه، سنسور اکسیژن، سنسور دمای آب، انژکتور، کویل دوبل و دلکو می‌باشد. امروزه، انژکتورها به‌عنوان جایگزینی کارآمد برای کاربراتورها در سیستم‌های سوخت‌رسانی مورد استفاده قرار گرفته‌اند.

وظیفه اصلی سوزن انژکتور در این سیستم، انجام پاشش سوخت به صورت پودر در داخل محفظه احتراق می‌باشد. این عمل به‌طور مستقیم، سوخت تمیز شده را به محفظه احتراق منتقل می‌کند. با دقت و هماهنگی با ECU، مقدار و زمان پاشش سوخت بر روی سوپاپ هوا مشخص می‌شود. از این‌رو، افزایش دقت در پاشش سوخت توسط سوزن انژکتور به ترکیب بهتر با هوا و احتراق کامل پیشرفته کمک می‌کند.

سوزن انژکتور چیست؟

چه اتفاقی می‌افتد اگر سوزن انژکتور خراب شود؟

انژکتورها از اجزای حیاتی موتور محسوب می‌شوند. این واقعیت بر مبنای نکات زیر است:

  • بهره‌وری بیشتر پیشرانه و کاهش آلایندگی نیازمند مخلوط سوخت و هوای با کیفیت است؛ بنابراین، انژکتورها برای ایجاد این مخلوط با دقت بالا اساسی هستند.
  • سوخت ناکامل می‌تواند به شکل کربن یا گازهای نسوخته باقی بماند، که این امر بر راندمان خودرو تأثیر مخرب می‌گذارد.
  • ترکیب نادرست هوا و سوخت به همراه ذرات نسوخته می‌تواند باعث تقه زدن خودرو در داخل موتور احتراقی شود، این خسارات می‌توانند به کاهش کارایی و کیفیت عملکرد خودرو منجر شوند.

همینطور که در سایت مجله رنو گفته شده:

سوزن انژکتور وظیفه دارد تا سوخت را به صورت کاملاً پودری در داخل محفظه احتراق پاشش کند. پاشش بر روی سوپاپ هوا در زمان مکش انجام می شود که میزان پاشش توسط ECU بصورت زمانبندی صورت می پذیرد. هر چه ذرات بنزین توسط سوزن انژکتور ریزتر پاشش شوند ترکیب آنها با هوا بهتر خواهد بود و در نتیجه احتراق به صورت کامل تری انجام می پذیرد.در صورت کارکرد نامناسب این قطعه کوچک، مثلاً: اگر تماماً گیر کنند یا کم بپاشند قدرت خودرو افت کرده و یا روشن نمی شود، ولی اگر قطعه معیوب باشد چراغ چک روشن میشود و اصطلاحاً خودرو ۳ کار می کند و اگر یکی یا چند تا کم بپاشند شتاب خودرو کاهش میابد که باید هر ۲۰ هزار کیلومتر سوزنها سرویس شوند.

انواع سوزن انژکتور

ساختار سوزن انژکتور بر اساس تعداد سوراخ‌های در آن موجود، به سه دسته تقسیم می‌شود.

  1. سوزن انژکتور تک سوراخ: سوزن تک سوراخ، نوع ساده‌ترین این قطعه است و معمولاً در خودروهای سبک مانند پراید مورد استفاده قرار می‌گیرد. عمر مفید سوزن انژکتور پراید به زمان مشخص شده توسط تولید کننده وابسته است، و پس از آن، کارایی آن کاهش می‌یابد. بهتر است در بازه زمانی تعیین شده، به تعویض آن اقدام کنید و منتظر ظهور علائم خرابی انژکتور نشوید.
  2. سوزن انژکتور سه سوراخ: سیستم‌های انژکتوری که سوخت را از سه سوراخ به محفظه احتراق اسپری می‌کنند، از سوزن انژکتور سه سوراخ بهره می‌برند. این نوع سوزن، در قسمت انتهایی خود، یعنی محل خروج سوخت، دارای سه سوراخ است. این سیستم‌ها اغلب از راندمان بالایی برخوردارند.
  3. سوزن انژکتور چهار سوراخ: این نوع سوزن به عنوان قوی‌ترین انواع سوزن شناخته می‌شود و بیشتر در خودروهای لوکس استفاده می‌شود. البته، اگر خودروی شما قابلیت استفاده از این نوع سوزن را داشته باشد، می‌توانید برای افزایش قدرت و راندمان موتور از آن در خودروی خود استفاده کنید و به نوعی عمل تقویت سوزن انژکتور انجام دهید.

تفاوت بین سوزن انژکتور تک سوراخ و سه سوراخ چیست؟

همان‌طور که در قسمت قبلی اشاره شد، تعداد سوراخ در ساختار سوزن انژکتور تأثیر مستقیمی بر راندمان موتور دارد. اما نکته مهم این است که تفاوت اصلی بین این دو مدل در تعداد سوراخ‌ها و نه در دیگر جنبه‌ها و خصوصیات آن‌ها واقع می‌شود. سوزن انژکتور سه سوراخ نه تنها دارای تکنولوژی پیشرفته‌تری است، بلکه موجب افزایش قدرت و کارایی موتور نیز می‌شود.

در ادامه بخوانید: علائم خرابی جعبه فرمان خودرو

تست سوزن انژکتور

بررسی سلامت سوزن انژکتور را می‌توانید به دو روش، یعنی تست دیاگ خودرو یا استفاده از دستگاه اُهم‌متر، انجام دهید. در روش اول، جهت تست با دستگاه اُهم‌متر، ابتدا سوزن را از مکان خود خارج کرده و میزان مقاومت بین دو پایه یک انژکتور را با اُهم‌متر اندازه‌گیری کنید. عدد نمایش داده شده بر روی صفحه اُهم‌متر می‌تواند وضعیت سلامت یا نقص انژکتور را نمایش دهد. مقاومت استاندارد برای انژکتورهای مخروطی میان 12.5 تا 17.5 اُهم و برای انژکتورهای استوانه‌ای در بازه 9.5 تا 14.5 اُهم قرار دارد. در صورتی که اعداد نشان‌دهنده مقاومت با این بازه‌ها مغایرت داشته باشند، نشانه‌ای از خرابی در سوزن انژکتور است و نیاز به تعویض آن احساس می‌شود.

تست سوزن انژکتور

زمان تعویض سوزن انژکتور

در صورتی که مواجه به علائم خرابی یا کثیفی در سوزن انژکتور شوید و متوجه شوید که با استفاده از شستشوی معمولی این مشکل برطرف نمی‌شود، تعویض این قطعه ممکن است گزینه‌ی مناسب باشد. در هنگام انجام این فرآیند، نکات زیر را در نظر بگیرید:

  • نوع سوزن: به دلیل وجود انواع مختلف سوزن انژکتور، حتماً بررسی کنید که خودروی شما قابلیت استفاده از کدام نوع را دارد تا سوزن مناسبی را تهیه کنید.
  • برند: با توجه به اهمیت این قطعه در سیستم سوخت‌رسانی و عملکرد موتور، بهتر است از برندهای معتبر و با اعتباری که ضمانت اصالت محصولاتشان را ارائه می‌دهند، استفاده کنید.
  • اصالت کالا: با وجود تعداد زیادی قطعات یدکی در بازار، حتماً به اصالت و کیفیت توجه کنید. از فروشگاه‌های معتبر با ضمانت اصالت کالا خرید کنید تا از استاندارد بودن قطعه اطمینان حاصل کنید و از هزینه‌های اضافی جلوگیری شود.

زمان تعویض سوزن انژکتور

سوزن انژکتور نارنجی و مشکی

تفاوت بین سوزن انژکتور نارنجی و مشکی را می‌توان به شکل زیر توضیح داد:

در موتورهای TU5 تا سال 91، دو نوع ایسیو وجود داشت و از سال 91 تا 1401، مدل‌های مختلف ایسیو با سیستم برق مجهز به انژکتورهای متفاوت عرضه شدند. اما در انژکتورهای مدل‌های یورو چهار و یورو پنج، تغییراتی مشاهده می‌شود؛ سوزن انژکتور از چهار سوراخ به شش سوراخ و هشت سوراخ تغییر یافته است. این تغییرات باعث کاهش کلی پخش سوخت شده، ایجاد تأخیر در زمان پاشش و کاهش کیفیت انژکتور می‌شود. در مدل ایسیو 7/4/4 با استفاده از انژکتورهای یورو 2 بوش، که به آن انژکتور نارنجی هم گفته می‌شود، می‌توان از توان بیشتری برخوردار بود. این نوع انژکتور، در صورت بهره‌مندی از توان موتور، به بهترین شکل ممکن به تنظیم پیشرانه کمک می‌کند.

علت پاشش زیاد سوزن انژکتور

علت پاشش زیاد سوزن انژکتور می‌تواند به دلایل مختلفی باشد که در ادامه به بررسی آن‌ها می‌پردازیم:

  • خرابی ECU: ای‌سی‌یو یا واحد کنترل الکترونیکی خودرو، وظیفه کنترل عملکرد موتور را بر عهده دارد. اگر ECU خراب شود، ممکن است دستورات نادرستی به انژکتورها ارسال کند و در نتیجه باعث پاشش زیاد سوزن انژکتور شود.
  • خرابی سنسورهای موتور: سنسورهای موتور، اطلاعات مختلفی مانند دمای موتور، دور موتور، فشار هوا و … را به ECU ارسال می‌کنند. اگر یکی از این سنسورها خراب شود، ممکن است اطلاعات نادرستی به ECU ارسال کند و در نتیجه باعث پاشش زیاد سوزن انژکتور شود.
  • خرابی انژکتور: خود انژکتور نیز می‌تواند به دلایل مختلفی مانند آسیب فیزیکی، گرفتگی یا نشتی، باعث پاشش زیاد شود.
  • کیفیت پایین سوخت: کیفیت پایین سوخت نیز می‌تواند باعث پاشش زیاد سوزن انژکتور شود. سوخت با کیفیت پایین، حاوی مواد افزودنی است که می‌تواند باعث آسیب دیدن انژکتورها شود.
  • گرفتگی فیلتر سوخت: گرفتگی فیلتر سوخت نیز می‌تواند باعث افزایش فشار سوخت در سیستم سوخت‌رسانی شود و در نتیجه باعث پاشش زیاد سوزن انژکتور شود.

علل خرابی اورینگ سوزن انژکتور

خرابی اورینگ سوزن انژکتور می‌تواند به دلایل مختلفی ایجاد شود.

  • استفاده از سوخت با کیفیت پایین
  • وجود رسوبات و کثیفی در سیستم سوخت‌رسانی
  • ضربه دیدن انژکتور
  • گذر زمان

شستشوی سوزن انژکتور

شستشوی سوزن انژکتور به دو روش انجام می‌شود:

  • شستشوی سوزن انژکتور درون ماشین
  • شستشوی سوزن انژکتور خارج از ماشین

مراحل شستشوی سوزن انژکتور درون ماشین

  1. فیوز پمپ بنزین و شلنگ اصلی بنزین را جدا کنید.
  2. بعد از جدا کردن فیوز پمپ بنزین، شلنگ بنزین را از سر سوزن انژکتورها جدا کنید.
  3. یک رابط بسازید تا اسپری انژکتور را به سوزن انژکتور متصل کند.
  4. شلنگ را به اسپری وصل کنید و اسپری را فشار دهید تا مواد داخل اسپری وارد شلنگ شود.
  5. ماشین را روشن کنید.
  6. با روشن بودن ماشین، اسپری را به طور ممتد فشار دهید تا ماشین خاموش نشود.
  7. بعد از 30 دقیقه، ماشین را خاموش کنید.
  8. اسپری انژکتور و شلنگ آن را جدا کنید و شلنگ اصلی بنزین را سر جای خود وصل کنید و فیوز پمپ بنزین را سر جای خود قرار دهید.

طبق گفته سایت جی آی اس پی:

سیستم های انژکتور الکترونیکی نوع جدیدتر انژکتورهای سوخت می باشند. مبنای کار این سیستم همانند انژکتورهای مکانیکی می باشد، اما دو تفاوت با یکدیگر دارند، که مربوط به میزان سوخت و دیگری تنش مورد استفاده جهت باز و یسته کردن شیر با استفاده از فنر می باشد. در سیستم الکترونیکی به جای اینکه این دو مورد پاشش سوخت را کنترل کنند، کار کنترل بر عهده سیستم های الکترونیکی می باشد که می توان گفت سیستم الکترونیکی بوسیله میکروپردازشگرهای پیچیده ای کنترل می شود. در این میان سنسورهای مختلفی وجود دارند که به این سیستم اطلاعات داده و سیستم الکترنیکی بر اساس اطلاعات دریافتی میزان دقیق سوخت را کنترل می نماید. سنسورهایی که با این سیستم الکترونیکی در ارتباط هستند عبارتند از سنسور دمای هوا، سنسور فشار هوای ورودی، دمای موتور، سرعت موتور و موقعیت شتاب دهنده می باشد. در واقع همه این سنسورها به ECU متصل بوده و آن را تغذیه می کنند. در اینجا ECU بر اساس اطلاعات دریافتی محاسباتی را انجام داده و بدین ترتیب میزان دقیق سوخت مورد نیاز را جهت ورود به سیلندرها محاسبه می کند. انجام این فرآیند بسیار سریع و در کسری از ثانیه انجام شده و به طور همزمان مشخص می شود که کدام سوپاپ ها باید باز شوند. ریل های سوخت به منظور انتقال سوخت از مخزن آن استفاده می شود که به انژکتور سوخت متصل هستند.

خرید باکیفیت ترین لوازم یدکی از فروشگاه سام پارت یدک

اگر باتوجه به نکاتی که در این مطلب بیان شد، متوجه خرابی “سوزن انژکتور” خودروی خود یا هر مورد دیگر از لوازم یدکی خودروی خود شدید، می توانید آن ها را برای خودروهای هیوندای، کیا، سوزوکی و هایما با قیمت مناسب و کیفیتی بسیار بالا از فروشگاه سام پارت یدک، تهیه کنید. برای ارتباط با مشاورین ما و خرید قطعات، با شماره 02134837 تماس بگیرید. همچنین با مشاهده ویدئوی زیر، می توانید با فروشگاه سام پارت یدک، بیشتر آشنا شوید.

جمع بندی مقاله علائم خرابی سوزن انژکتور

در مقاله، علائم کثیفی سوزن انژکتور و خرابی آن مورد بررسی قرار گرفته‌اند. این علائم شامل افت قدرت موتور، روشن نشدن یا به سختی روشن شدن خودرو، کاهش شتاب، ریپ زدن ماشین، خروج دود سیاه از اگزوز، روشن شدن چراغ چک، افزایش میزان آلایندگی، خاموش شدن موتور در حین کار، و افزایش مصرف سوخت می‌باشند. در این مقاله، نکاتی نیز برای تشخیص و رفع مشکلات سوزن انژکتور ارائه شده‌اند. به‌طور خاص، اهمیت تست سوزن با دستگاه‌های مربوطه و نکاتی که در زمان تعویض سوزن باید مدنظر قرار گیرد به‌صورت جزئی توضیح داده‌شده‌اند. این اطلاعات می‌تواند به کاربران کمک کند تا به مشکلات مربوط به سوزن انژکتور خودروها بیشتر آگاهی یابند و برای حفظ عملکرد بهتر و بهبود کارایی موتورهای خود اقدام نمایند.

سوالات متداول

علائم خرابی سوزن انژکتور چیست؟

علائم خرابی سوزن انژکتور شامل افت قدرت موتور، روشن نشدن یا به سختی روشن شدن خودرو، کاهش شتاب، ریپ زدن ماشین، خروج دود سیاه از اگزوز، روشن شدن چراغ چک، افزایش میزان آلایندگی، خاموش شدن موتور در حین کار، و افزایش مصرف سوخت می‌باشند.

چه نکاتی باید در تست سوزن انژکتور مدنظر قرار گیرد؟

در تست سوزن انژکتور، نکاتی که مهم هستند شامل نوع سوزن (با توجه به نوع و مدل خودرو)، برند معتبر، و اصالت کالا هستند. از اینکه سوزن با سیستم سوخت‌رسانی خودرو هماهنگ باشد و از قطعات اصلی و با کیفیت استفاده شود بسیار حائز اهمیت است.

چگونه می‌توان مشکلات سوزن انژکتور را تشخیص داد و رفع کرد؟

برای تشخیص مشکلات سوزن انژکتور، می‌توان از دو روش دیاگ خودرو و یا دستگاه اُهم‌متر استفاده کرد. همچنین، در هنگام تعویض سوزن، انتخاب نوع و برند مناسب، اصالت کالا و توجه به مشخصات خودروی خود از اهمیت بالایی برخوردارند.

نظرات (2)

مجید عارفی

سلام وقتتون بخیر ماشین من این نشونه های علائم خرابی سوزن انژکتور رو داره و من این ماشینو تازه خریدم و میخوام بدونم که خرابی سوزن انژکتور امکان یهویی خراب شدن داره یا قبل اینکه من خریداریش کنم خراب شده بود میخوام بدونم باید به فروشنده این مشکل رو اطلاع بدم یا خودم باید اونو تعمییر کنم ممنون میشم منو راهنمایی کنید تو این مورد.

سهیل شجاعی

سلام علائم خرابی سوزن انژکتورو وقتی ماشینمون داشته باشه و من تعمیرش نکنیم یا دیر به تعمیر گاه ببرم این کارم باعث مشکلات بیشتری توی اجزای ماشین میشه یا نه ربطی به جاهای دیگه ماشین نداره و میتونم چند روز دیگه ببرمش پیش تعمیرکار؟