عمر مفید ترموستات خودرو

عمر مفید ترموستات خودرو

عمر مفید ترموستات خودرو

در دنیای پیشرفته امروز، ترموستات‌های خودرو نقش بسیار حیاتی در عملکرد و بهینه‌سازی مصرف سوخت و تعدادی از عوامل کلان دیگر دارند. این اجزای کوچک و بی‌تردید مهم، عامل کلیدی در حفظ سلامت و بازدهی موتورهای خودروها محسوب می‌شوند. از جنبه‌های مختلف، مقاله حاضر به بررسی عمر مفید ترموستات‌های خودرو و اهمیت نقش آنها در بهبود کارایی و کاهش آثار زیان‌آور مصرف سوخت و گازهای آلاینده می‌پردازد. در این مقاله، خواهیم پرداخت به تأثیرات طول عمر مفید ترموستات خودرو بر عملکرد خودروها، و راهکارهای بهبود عملکرد و افزایش عمر مفید ترموستات‌ها.

عمر مفید ترموستات چقدر است؟

در مقاله زمان تعویض لوازم مصرفی خودرو هم گفتیم که قطعات خودرو مانند هر وسیله‌ی دیگری دارای عمر مفید هستند. اگر عمر مفید یک قطعه پایان یابد، استفاده‌ی مجدد از آن می‌تواند به سایر قطعات خودرو آسیب برساند. ترموستات نیز یکی از قطعات مهم خودرو است که دارای عمر مفید محدودی است.

ترموستات علاوه بر اینکه در دسته لوازم یدکی کیا و سایر برندها و خودروها وجود دارد همچنین عمر مفید ترموستات در نظر گرفته شده برای اکثر خودروها 50 هزار کیلومتر است. یعنی ترموستات باید هر 50 هزار کیلومتر یا یک سال یک بار تعویض شود. اگر ترموستات خراب شود یا به خوبی عمل نکند، می‌تواند باعث جوش آوردن موتور یا یخ زدن آن شود. هر دو حالت می‌تواند به موتور آسیب جدی وارد کند.

برای تعویض ترموستات بهتر است به تعمیرگاه‌های معتبر و خبره مراجعه کنید. این افراد می‌توانند ترموستات مناسب خودرو شما را انتخاب کرده و آن را به درستی تعویض کنند. در برخی خودروها، مانند پراید، عمر مفید ترموستات کمتر است. در پراید، عمر مفید ترموستات 40 هزار کیلومتر است.

عمر مفید ترموستات چقدر است؟

تشخیص خرابی ترموستات

برای تشخیص خرابی ترموستات، می‌توانید مراحل زیر را انجام دهید:

  • ابتدا اجازه دهید موتور خودرو کاملاً سرد شود. اگر ترموستات خراب باشد، ممکن است دمای موتور را بیش از حد بالا ببرد. بنابراین، اگر موتور داغ باشد، ممکن است ترموستات را خراب تشخیص دهید، در حالی که اینطور نیست.
  • درب کاپوت خودرو را باز کنید و شلنگ بالایی رادیاتور را پیدا کنید. این شلنگ به ترموستات متصل است.
  • با انگشت خود شلنگ را لمس کنید. اگر شلنگ داغ است، ترموستات باز است. اگر شلنگ سرد است، ترموستات بسته است.
  • موتور خودرو را روشن کنید و صبر کنید تا به دمای کارکرد برسد. این دما معمولاً بین 85 تا 95 درجه سانتیگراد است.
  • اگر شلنگ گرم شد، ترموستات باز است و سالم است. اگر شلنگ همچنان سرد است، ترموستات بسته است و خراب است.
  • اگر ترموستات خراب است، باید آن را تعویض کنید. تعویض ترموستات کار چندان سختی نیست و می‌توانید آن را خودتان انجام دهید.

برای آشنایی بیشتر با علائم و راه های تشخیص ترموستات، به مقاله علائم خرابی ترموستات خودرو مراجعه کنید.

در سایت کارنامه روش کار ترموستات رو به این طورت توضیح داده:

این قطعه با اجزای خود نوعی شیر مکانیکی هوشمند محسوب می‌شود که با تشخیص تغییر دمای موتور در مواقع لازم راه آب را به مدار سیستم خنک کننده درون موتور باز یا بسته می‌کند. بنابراین ترموستات در مسیر مدار سیستم خنک کننده مانند یک سوپاپ عمل کرده و از این طریق دمای بهینه موتور را کنترل می‌نماید. باز و بسته شدن این شیر تحت تاثیر حساسیت ساچمه مومی به تغییرات دمایی است. به این ترتیب که درون بدنه ترموستات یک محفظه مهر و موم شده حاوی پودر مومی است. این بخش که ساچمه مومی نامیده می‌شود و درون دیافراگم لاستیکی قرار دارد، در اثر تغییرات دمایی منبسط شده و به پیستون فولادی نیرو وارد می‌کند. این فشار پیستون را به سمت پایین هدایت کرده و شیر یا درچه ترموستات باز می‌شود. آب سرد وارد مدار شده و از مجرای کنار گذر به سمت موتور هدایت می‌شود. با کاهش دما، ساچمه مومی ترموستات به حالت قبل بازگشته و فنر برگشت دنده نیز پیستون را به بالا هدایت می‌کند. به این ترتیب شیر ترموستات مجددا بسته می‌شود. همین فرایند در زمان بالا رفتن دمای مایع خنک کننده نیز رخ داده و با باز شدن سوپاپ ترموستات راه مایع خنک کننده که بیش از حد داغ شده به سمت رادیاتور باز می‌شود.

نحوه تعویض ترموستات

تعویض ترموستات کار چندان سختی نیست و می‌توانید آن را خودتان انجام دهید.

  1. موتور خودرو را خاموش کنید و اجازه دهید تا کاملاً سرد شود.
  2. درب کاپوت خودرو را باز کنید.
  3. شلنگ بالایی رادیاتور را پیدا کنید. این شلنگ به ترموستات متصل است.
  4. شلنگ بالایی رادیاتور را از ترموستات جدا کنید.
  5. ترموستات را از محل خود جدا کنید.
  6. لوله‌ای که به رادیاتور متصل است را از ترموستات جدا کنید.
  7. مایع خنک‌کننده‌ داخل رادیاتور را تخلیه کنید.
  8. رادیاتور را با آب معمولی بشویید.
  9. ترموستات جدید را در محل خود نصب کنید.
  10. لوله‌ای که به رادیاتور متصل است را به ترموستات وصل کنید.
  11. شلنگ بالایی رادیاتور را به ترموستات وصل کنید.
  12. رادیاتور را با مایع خنک‌کننده‌ی جدید پر کنید.
  13. موتور خودرو را روشن کنید و اجازه دهید تا به دمای کارکرد برسد.
  14. تمام اتصالات را بررسی کنید تا نشتی نداشته باشند.

تعویض ترموستات

عواقب حذف ترموستات

حذف ترموستات می‌تواند عواقب زیر را در پی داشته باشد:

  • افزایش مصرف سوخت: حذف ترموستات باعث می‌شود که موتور برای رسیدن به دمای کارکرد خود، بیشتر کار کند. این امر باعث افزایش مصرف سوخت می‌شود.
  • کاهش کارایی سیستم خنک‌کننده: حذف ترموستات باعث می‌شود که مایع خنک‌کننده به سرعت از موتور خارج شود و رادیاتور فرصت کافی برای خنک کردن آن را نداشته باشد. این امر می‌تواند باعث افزایش دمای موتور و آسیب به آن شود.
  • خطر جوش آوردن موتور: در برخی شرایط، مانند حرکت در سربالایی یا ترافیک سنگین، موتور می‌تواند بیش از حد گرم شود. حذف ترموستات می‌تواند این خطر را افزایش دهد.
  • خطر آسیب به سرسیلندر: اگر موتور بیش از حد سرد شود، می‌تواند باعث آسیب به سرسیلندر شود. حذف ترموستات می‌تواند این خطر را افزایش دهد. سرسیلندر هم که جز اجزای اصلی خودرو است و اهمیت بالایی دارد. سایت karnameh درباره آن می نویسد:

این قطعه‌ فلزی که از اجزای ثابت موتور است و روی بلوک سیلندر پیچ می‌شود علاوه بر عایق‌بندی سیلندر وظیفه‌ ممانعت از خروج گازها از سیلندرها به منظور احتراق مناسب مخلوط سوخت و گاز را برعهده دارد. همچنین سرسیلندر امکان تزریق موقت سوخت را در زمان مناسب به درون سیلندر و خروج دود از محفظه‌ احتراق را فراهم می‌کند. به این ترتیب سرسیلندر دارای مجاری مختلف به منظور تزریق سوخت و آب، خروج دود و ورود هوا است.

بنابراین، حذف ترموستات توصیه نمی‌شود و در صورت خرابی آن، باید ترموستات جدیدی نصب شود.

در ادامه بخوانید: زمان تعویض کمک فنر خودرو

معرفی ترموستات خودرو

در پایان پس از بررسی نکاتی که گفته شد، خوب است کمی هم درباره خود ترموستات صحبت کنیم. ترموستات قطعه‌ای کوچک است که در مسیر برگشت آب از موتور به رادیاتور قرار می‌گیرد. این قطعه با تنظیم جریان آب در سیستم خنک‌کننده، دمای موتور را در محدوده‌ی مطلوب نگه می‌دارد.

دمای آغاز به کار ترموستات‌ها معمولاً 85 درجه سانتی‌گراد است. یعنی زمانی که دمای آب به 85 درجه برسد، ترموستات باز می‌شود و اجازه می‌دهد آب گرم از موتور به رادیاتور جریان یابد. در نتیجه، آب خنک شده از رادیاتور به موتور بازمی‌گردد و دمای موتور کاهش می‌یابد.

اگر موتور سرد باشد، ترموستات بسته می‌ماند و آب گرم نمی‌تواند از موتور خارج شود. در این حالت، موتور سریع‌تر گرم می‌شود.

ترموستات‌ها به دو نوع تابستانی و زمستانی تقسیم می‌شوند. ترموستات‌های تابستانی دارای درجه‌ی پایین‌تری هستند (حدود 60 درجه سانتی‌گراد) و در تابستان استفاده می‌شوند. ترموستات‌های زمستانی دارای درجه‌ی بالاتری هستند (حدود 80 تا 90 درجه سانتی‌گراد) و در زمستان استفاده می‌شوند. ترموستات نقش بسیار مهمی در سلامت موتور دارد. اگر ترموستات خراب شود، موتور بیش از حد داغ یا بیش از حد سرد می‌شود. در هر دو حالت، موتور آسیب می‌بیند. ترموستات‌ها در تمامی خودروها به یک شکل کار می‌کنند و در صورت خرابی به یک شیوه تعویض می‌شوند. اما در مواردی جزئی مانند میزان عمر مفید ممکن است تفاوت‌هایی داشته باشند.

طبق گفته سایت مگنت الکترو نیک:

اولین نوعی از ترموستات که در این بخش به آن می‌ پردازیم، ترموستات الکترومکانیکی است. همانطور که از نام این تجهیزات می توانید حدس بزنید، آنها با استفاده از تجهیزات مکانیکی کار می کنند. مهمترین آنها میکروسوئیچی است که وظیفه نهایی قطع و وصل کردن مدار را برعهده دارد. این نوع ترموستات در شرایط مختلف کاربرد بالا و به طور کلی عمر طولانی دارد. این تجهیزات را با نام Diastat یا ترموستات مویین نیز می‌ شناسند و در آنها از بخش‌ هایی مانند دیافراگم، لوله مویین و سنسور یا حسگر استفاده شده است.

خرید ترموستات با بهترین کیفیت از سام پارت یدک

اگر باتوجه به نکاتی که در این مطلب بیان شد، متوجه خرابی “ترموستات” خودروی خود شدید، می توانید این قطعه را برای خودروهای هیوندای، کیا، سوزوکی و هایما با قیمت مناسب و کیفیتی بسیار بالا از فروشگاه سام پارت یدک، تهیه کنید. لیست زیر برخی از محصولات این حوزه هستند که با کلیک روی آن ها، می توانید اطلاعات بیشتری درباره شان به دست آورید:

  1. ترموستات وارداتی سوزوکی ویتارا
  2. ترموستات اورجینال سوزوکی ویتارا
  3. ترموستات سانتافه 2007
  4. ترموستات هایما S7 توربو
  5. ترموستات هیوندای و کیا

 

همچنین با مشاهده ویدئوی زیر، بیشتر با فروشگاه سام پارت یدک آشنا شوید:

جمع بندی مقاله عمر مفید ترموستات خودرو

در صورتی که ترموستات خودرو خراب شده باشد، توصیه می‌شود بدون تأخیر آن را تعویض کنید. از آنجایی که خارج کردن ترموستات از مدار ممکن است به سایر قطعات خودرو آسیب برساند، بهتر است از ترموستات‌های با درجه حرارت کمتر استفاده کنید یا به نصب ترموستاتی که با خودرو سازگار است با کمک تعمیرکار یا تکنسین اقدام کنید.

سوالات متداول درباره بهترین زمان تعویض ترموستات خودرو

عواملی که تاثیر در عمر مفید ترموستات خودرو دارند چیستند؟

عواملی مانند شرایط کارکرد، تنظیمات حرارتی، کیفیت ساخت، و نگهداری منظم تاثیر بسزایی در عمر مفید ترموستات خودرو دارند.

چگونه می‌توان عمر مفید ترموستات را افزایش داد؟

برخی اقدامات مانند استفاده از ترموستات با کیفیت، نگهداری منظم، استفاده از محصولات مراقبتی، و جلوگیری از حوادث و نقصانات بیرونی می‌تواند به افزایش عمر مفید ترموستات کمک کند.

علائم خرابی ترموستات چیستند و چگونه باید عکس‌العمل نشان داد؟

علائم خرابی ترموستات شامل افزایش یا کاهش دمای موتور، عدم گرم شدن یا گرم شدن زیاد موتور، یا نشانگان دیگر است. در صورت تشخیص خرابی، تعویض ترموستات یا مراجعه به تعمیرگاه توصیه می‌شود.

نظرات (2)

سهیل شریف

سلام وقتتون بخیر میخواستم بدونم که علائم خرابی ترموستات خودرومون رو از کجا باید متوجه بشیم و اصلا تایم داره تعویضش؟؟یعنی هر چند ماه یکبار باید تعویض بشه یا نه تا وقتی به مشکل نخوردیم نباد دس بهش بزنیم؟؟

قاسم محمدی

سلام اینکه علائم خرابی ترموستات ماشینو ببینیم ولی تعمیرش نکنیم هرچه زود تر باعث ایجاد مشکلات فنی توی بقیه اجزای ماشین و یا وارد کردن خسارت بیشتری میشه؟؟ممنون میشم که منو در این مورد رهنمایی کنید.